Inget timmerhus är det andra likt

Husen tillverkas för hand av 6-8” grova träblock, vanligtvis av senvuxen fura men gran går lika bra om så önskas. Varje timmerstock passas noga in individuellt, eftersom stockarna får behålla sin naturliga växtform under tillverkningsprocessen. Ingen stock är den andra lik. Mellan stockarna läggs isolering av tovat lin. Stockarna bilas sedan så att husen får rätt utseende. 20180614_143900

Knutarna är av dalamodell vilket innebär att knuten är tät även då timret torkat och krympt. Denna knut anses dessutom av många vara den allra vackraste timmerknuten.img-1690

 

 

För att stabilisera väggarna använder vi s.k dymlingar av trä, som likt lego fixerar stockarna vid varandra. Detta är ett sätt timmermännen använde sig av förr. Många ”moderna” trähustillverkare använder sig av dragjärn i väggarna som måste justeras beroende på hur stockarna rör sig. Vi anser att så skall det inte vara på ett korrekt tillverkat timmerhus. Husen levereras till er efter överenskommelse. Ett vanligt förfarande är att huset demonteras och lastas på en lastbil för vidare transport till tomtplatsen, där vi sedan i större eller mindre omfattning monterar upp huset.

MonteringVåra hus är q-märkta vilket innebär att tillverkaren förbundit sig att följa FST:s kvalitetsnormer och att tillämpa systematisk egenkontroll under tillverknings-och monteringsprocessen. Därmed har tillverkaren också fått rätten att utfärda kvalitetsdokument som slutintyg till kunden. Läs mer om q-märkning på Föreningen Svenska Timmerhus hemsida eller ladda ner Föreningen Svenska Timmerhus kvalitetsanvisningar.

Innan jag startade timmerhustillverkning funderade jag mycket på lösningar kring teknik, knutar och konstruktioner. Men varför uppfinna hjulet en gång till? Jag tog vara på kulturskatten som finns runt där jag bor i Medelpad, med timmerhus som har stått i flera hundra år. Det blev många besök till de gamla husen, se och lära! Vi bygger våra timmerhus i stort sett på samma sätt som man gjorde på 1800-talet, med den skillnaden att vi använder uppvärmda lokaler då vi bygger husen.

Är du intresserad av att köpa ett timmerhus och vara med och bygga det från grunden, precis som du alltid drömt om att ha det? Ta nästa steg och slå oss en signal eller hör av dig via mejl.

Ladda ner PDF
Se våra hus